Om een goedwerkende website te bouwen, worden er meestal programmeurs ingehuurd. Programmeurs hebben ervaring in het bouwen van websites en weten exact welke programmeertaal zij moeten gebruiken voor de diverse taken. Af en toe hoor ik op de werkvloer begrippen vallen rondom het programmeren. HTML, Javascript, PHP, noem maar op.
Hoe vaker die, voor mij, onbekende begrippen werden genoemd, hoe nieuwsgieriger ik werd. Waarom zijn er verschillende programmeertalen? Welke functies zullen de verschillende programmeertalen hebben? Welke taal is het snelst te leren? Ik ging op onderzoek uit en kwam interessante artikelen tegen. In dit artikel zal ik de informatie samenvatten, zodat jij voortaan ook weet wat de programmeerbegrippen inhouden!
HTML
HTML wordt samen met CSS en Javascript beschouwd als de belangrijkste programmeertaal. HTML is een afkorting voor HyperText Markup Language. Deze programmeertaal wordt gebruikt om de standaard webpagina’s te maken. Hiermee wordt de structuur, en dus de basis, van de webpagina bepaald. Kortom, HTML geeft de browser aan hoe de pagina weergegeven moet worden.
CSS
CSS is de afkorting voor Cascading Style Sheet. Deze programmeertaal is nodig om de algemene opmaak en stijl van de pagina te bepalen. Met CSS en HTML kan worden bepaald hoe elementen weergegeven worden. CSS is redelijk makkelijk te leren en daarom uitstekend voor beginners.
Javascript
Javascript is nodig om de webpagina dynamisch te maken. Dankzij deze programmeertaal zal de pagina in beweging komen en kunnen er acties ondernomen worden, zoals het plaatsen van foto’s, het inloggen en berichten versturen.
Welke programmeertaal kan ik het beste leren?
Indien jij interesse hebt in programmeren, vraag jij je wellicht af welke programmeertaal geschikt is voor beginners. Naar onze mening zijn de volgende programmeertalen haalbaar voor beginners: HTML/CSS, Go, Ruby, PHP en Python. HTML en CCS worden gebruikt door een front end developer. Go, Ruby, PHP en Python worden allen gebruikt door een back end ontwikkelaar.