Aan de slag met design thinking

4 juli 2023

Design thinking is een methode om met innovatieve en effectieve oplossingen of producten te komen voor problemen. Een design thinking bureau kan door bedrijven worden ingehuurd om hen te helpen bij een probleem. Het adviesbureau gaat verder onderzoek uit en kijkt wat er nou precies aan de hand is. Op het moment dat dit duidelijk is, kan er aan oplossingen gewerkt worden. Om zelf aan design thinking te kunnen doen is het handig om hier een training over te volgen. Na het volgen van een workshop of een training voor design thinking kun je zelfstandig aan de slag gaan om anderen te helpen om door middel van deze methode problemen op te lossen. Met zo’n training word je dus direct klaargestoomd om te werken. 

Aan de slag met echte voorbeelden 

Het fijne aan het volgen van een design thinking training bij een gespecialiseerd bureau, is dat je aan de slag kunt gaan met casussen uit de eigen praktijk. Dit zijn dan echt gebeurde voorbeelden, waar jij zelf ook mee aan de slag kunt gaan. Het wordt hierdoor erg eenvoudig om de voordelen en de valkuilen van design thinking aan te duiden aan de trainees. Door echte voorbeelden te gebruiken kun jij als trainee ook direct jouw kennis toepassen. Door direct te gaan oefenen en de theorie toe te passen op echte casussen, leer je het snelst om goed en innovatief aan design thinking te doen.  

Verschillende stappen bij design thinking 

Bij design thinking kun je niet zomaar van casus naar idee naar eindproduct springen. Er zijn verschillende stappen die genomen moeten worden om tot een goed eindproduct te komen. Bij een training in design thinking leer je precies wat deze stappen zijn en wat ze inhouden. In deze tekst zullen we er in het kort op ingaan. Allereerst is het belangrijk om de klant goed te begrijpen en te weten wat er wordt verwacht en wat het probleem is. Voor dit vraagstuk kunnen dan zo veel mogelijk ideeën bedacht worden. Uit deze ideeën wordt de beste gekozen, waarna hier een prototype voor wordt gemaakt. Deze wordt getest, verbeterd en tot slot in gebruik genomen. 

Verschillende technieken 

Bij de design thinking methode zijn weer verschillende technieken die gebruikt kunnen worden in dit proces. Dit is helemaal niet gek. ieder persoon heeft zijn eigen voorkeuren en iedereen vindt het fijner om op een andere manier te werken. In principe zijn er vaste stappen bij design thinking, maar sommige mensen maken daarnaast gebruik van bepaalde templates of tussenstappen. 

Facebook
Twitter
LinkedIn